Muistokirjoitus Ossille

Ossi Keisala on poissa

Suru-uutinen tavoitti minut naapuripitäjä Jurvaan helmikuun 23. päivä. Ilmajokinen pitkän linjan jalkapallovaikuttaja, Ossi Keisala oli menehtynyt. Hän teki elämäntyönsä toimittajana.

Tutustuin Ossiin jalkapallon kautta vuonna 2000. Pelasin itse jalkapalloa B-juniori-ikäisenä ja miesjoukkuetta valmensi muuan Keisala. Hänen aikanaan pääsin mukaan treenaamaan joukkueeseen mutta paremmin tutustuin Ossiin kun ryhdyin apuvalmentajaksi hänen poikansa joukkueeseen. Ossi eli ja hengitti jalkapalloa. Oman valmentamisensa lisäksi hän organisoi poikansa joukkueen toimintaa ja pyöritti erilaisia seuran turnauksia. Tuohon aikaan IK:n jalkapallossa ei juuri ollut toimintaa jossa Ossi ei olisi ollut mukana.

Sosiaalinen ja huumorintajuinen luonne sopivat toimittajana työskentelevälle miehelle joka tuli monesti hänessä esiin. Hän käytti kontaktejaan jalkapallossa saadakseen tänne joukkueita keväänturnauksiin. Muistan tapauksen mainosmyynnistä kausijulkaisuun jonka Ossi kertoi. Hän soitti entiselle pelikaverilleen että ”siitä hyvästä kun siinä karsintamatsissa mokasit sen pilkun voisit antaa mainoksen IK:n kausijulkaisuun.” Ja mainos tuli. Hänen valmennusuransa aikana miesjoukkue nousi kolmosdivisioonaan. Korkeimmalle sarjatasolle tähän asti. Noista vuosista alkoi myös juniorijoukkueiden määrän kasvu ja tällä hetkellä seura onkin Vaasan piirin 4. suurin seura lisenssipelaajien määrässä katsottuna.

Ossi oli idearikas ja energinen toimittaja. Itsekin sain seurata tuota työtä jonkun verran sivusta kun toimin Ilmajoki-lehdellä toimitusavustajana 2000-luvun puolessa välissä ja teimme Kisailijoiden jalkapallojaoston kausijulkaisuja muutamana vuonna yhdessä. Hän löysi mitä mielikuvituksellisimpia jutun aiheita. Ja osasi kirjoittaa ne ennen kaikkea hauskasti sekä mielenkiintoisesti. Saattoipa hän joskus soittaa suutaankin, kuten allekirjoittaneelle teki yhden jalkapallo-ottelun kohdalla, siteeraten ”liikoja itsestään luulevaksi.” Olihan meillä jalkapalloharjoituksissa hauskaa, mitä ihmiset ajattelevat kun lukevat Ilmajoki-lehteä!

Avustajan urallenikin Ossilla oli suurin vaikutus. Nimenomaan hän pyysi tekemään juttuja lehteen ja opasti nuorta miestä lehtikirjoittamisen saloihin

- Kirjoita noin. Ei toistoa. Vältä tuota sanaa.

Ne jäivät elävästi mieleen, koska Ossilla tuntui olevan aina aikaa, vaikka oli kiirekin. Viimeiset vuotensa Ossi toimi freelancer -toimittajana tehden juttuja moniin valtakunnallisiin lehtiin. Jalkapallon saralla hän siirtyi joukkueiden taustoilta tuomaritehtäviin.

- Pitää sitä edes fyysistä kuntoa tällä ikää yllä pitää, hän perusteli, kun kysyin syytä siirtymiseen valmentajien iän ikuisen naljailun kohteeksi.

Ossille olivat aina tärkeitä läheiset ja ystävät. Äitini muisteli Ossin poismenosta kuultuaan kuinka he olivat nähneet joulun alla kaupassa ja jutelleet. Perinteen mukaisesti lapset olivat tulossa jälleen syömään isänsä luo. Itse olen kulkenut Jurvasta neljä vuotta järjestäen jalkapallopuulaakeja Ilmajoella. Ossi laittoi joka kerta kuukautta ennen puulaakeja viestiä: olen käytettävissä tuomariksi jos tarvetta, on taas mukava nähdä vanhoja pelaajia ja pelikavereita.

Pelikaveri on nyt poissa. Ossia jäävät kaipaamaan lapset Jyrki ja Jenna, sisarukset perheineen sekä laaja ystävien ja sukulaisten joukko.

Kyösti Koivuniemi

pelikaveri