Jaosto

Ilmajoen Kisailijoiden painijaoston toiminta on erittäin vireää. Eri Harjoitusryhmissä käy noin sata painijaa, jotka ovat iältään 6-50 –vuotiaita. Mukana on lapsia, nuoria, huippu-urheilijoita ja jo veteraani-iän saavuttaneita kuntoilijoita. Kaikki ovat tervetulleita mukaan jaoston toimintaan. Jokaista tarvitaan. Yli kymmenen valmentajaa vetää harjoituksia ja kiertää viikonloppuisin ympäri Suomea kilpailuissa.

Paini on ollut IK:n ohjelmassa jos seuran perustamisesta eli vuodesta 1921 lähtien. Lajin historia ulottuu kuitenkin vieläkin kauemmaksi, sillä jo aivan 1900-luvun alusta lähtien on paikkakunnallamme väännetty molskilla.

Kisailijoiden ensimmäiset niskanvääntäjät kehittyivät varsin nopeasti koviksi tekijöiksi kansainvälisilläkin areenoilla. Jo vuonna 1924 Arvo Haavisto paini olympiapronssia. Vuonna 1928 hän voitti olympiakultaa vapaapainissa sarjassa 74 kiloa.

Seuraavaa arvokisamitalistia saatiin odottaa aina 1960-luvulle saakka. Martti Laakso saavutti vuonna 1965 Tampereella pidetyissä MM-kisoissa hopeaa kreikkalais-roomalaisessa sarjassa 62 kiloa.

1990- ja 2000-luvulla seuran kirkkain tähti oli Marko Yli-Hannuksela, joka paini MM-kultaa sarjassa 76 kiloa vuonna 1997 Puolan Wroclawissa. MM-tasolta on plakkarissa myös hopeaa ja pronssia.  Hän on saavuttanut myös kaksi olympiamitalia: pronssia Sydneyssä vuonna 2000 ja hopeaa Ateenassa vuonna 2004. EM-kisoista saavutuksena on kaksi pronssia.

Tämän hetken tähtiä on Jarkko Ala-Huikku, joka voitti EM-kultaa Tampereella vuonna 2008 sarjassa 60 kiloa. Jo vuotta aiemmin hän saavutti EM-pronssia. Naisten puolella Tiina Ylinen on paininut parhaimmillaan EM-pronssille vuonna 2008 Tampereella.

1980-luvulta lähtien IK on ollut monena vuotena Suomen paras painiseura. Tason laajuudesta kertovat useat seurajoukkueiden Suomen mestaruudet 1990-luvulla.